Museumlocatie, Breda

Cultuur, woon- en werkcluster op een historische locatie.

In 1996 kregen wij de opdracht om de Chassékazerne, gebouwd in 1898-1899, te transformeren naar een nieuw cluster met een divers programma, namelijk het Breda’s Museum, het Stadsarchief en het archeologisch depot van de gemeente Breda. Na de realisatie van dit cluster zijn er daarnaast nog twee nieuwe bouwblokken aan toegevoegd voor een woon- en werkprogramma die het slotstuk vormen van het historische complex.

Categorie
Herbestemming, Kantoren, Publiek, Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Gemeente Breda, Ontwikkelingscombinatie Chasse CV
Periode
1996 - 2003
Programma
Museum met expositieruimten en depots, stadsarchief met leeszaal, depots en kantoren en nieuwbouw met appartementen en kantoren
Awards

Welstandsprijs 2004

Fotografie

René de Wit

In samenwerking met

Oomen Kohlman Waltjen Architecten

Transformatie van de voormalige Chassékazerne

Het nieuwe cluster heeft zijn plek gekregen in het voormalige hoofdgebouw van het uitgestrekte militaire complex dat aan de oostkant van de Breda ligt.

Het heeft een prachtige monumentale klassieke gevel, die de basis vormt van het ontwerp voor de nieuwe huisvesting van het Breda’s Museum, het Stadsarchief en het depot van de gemeente Breda.

Het contrast tussen het oude exterieur van de voormalige kazerne en het nieuwe interieur is één van de belangrijkste kernwaarden van het ontwerp.

Het gebouw heeft zijn karakter als gezichtsbepalend element in de binnenstad aan de buitenzijde behouden. De uitdaging in dit ontwerp was daarom niet zozeer het ontwerpen van een gebouw met een eigen gezicht, maar wel het scheppen van een bouwkundig kader op basis van een eenduidig logistiek plan en een geraffineerde route. Dit leidde tot een synergetisch model waarin de verschillende gebruikers naast elkaar kunnen functioneren.

Ter plaatse van de hoofdentree wordt de indruk van het monumentale en militaristische karakter van het hoofdgebouw opgevangen door een ingetogen en zorgvuldig vormgegeven architectuur, waarin ruimtelijkheid en functionaliteit centraal staan. Een honderd meter lange gang zorgt ervoor dat alle gebruikers samenkomen. Op de depotkelder ter plaatse van de middelste binnenplaats bevindt zich een plein dat voor diverse museale multifunctionele doeleinden gebruikt kan worden.

René de Wit 002
René de Wit 004
René de Wit 003

Na de realisatie van het museum en het stadsarchief is direct grenzend aan het Breda’s Museum in het stedenbouwkundig ontwerp van OMA de nieuwbouw van een kantoorgebouw en een appartementengebouw opgenomen.

De nieuwbouw vormt een beëindiging van de tandvormige structuur van het museum. De toevoeging van de twee bouwblokken is voorgesteld als een principe van gelaagdheid, zowel formeel als programmatisch. De eerste laag is een slechts 7.20 meter diep en bijna tachtig meter lang kantoor. Twee onderdoorgangen ontsluiten het voorplein tot het museum en een binnenhof.

Het appartementenblok is de volgende laag en is – in contrast met het transparante kantoorgebouw – een eerder gesloten en massief volume, bekleed met hardsteen. De begane grondverdieping van verhuurbare commerciële ruimtes is volledig beglaasd. Het dramatiseert de zwaarheid van de overkragende bovenbouw. De positie van het blok bakent een publieke ruimte met monumentale bomen af, die de toegang vormt tot het museumplein.

René de Wit 001
Architect

Pascal Grosfeld

Adviseur constructie
Van Boxsel adviesbureau
Adviseur installaties
Sweegers en de Bruijn, SMS-DHV
Aannemer
Albouw-BBM , BAM Wilma
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.