Kantoor Baronielaan, Breda

Een transparant kantoorgebouw

Minimaal grondgebruik, maximaal programma en veel aandacht voor de gevoelige inpassing in de groene context en de stedelijke context.

Categorie
Kantoren
Opdrachtgever
Van der Sande Makelaardij
Periode
1999 - 2003
Oppervlakte
550 m2
Programma
Kantoor
Fotografie

René de Wit
Michel Kievits

MK 001
René de Wit 003

De nieuwbouw van het kantoorgebouw staat aan de zuidelijke rondweg in Breda. Deze weg is in de jaren 60 aangelegd en doorsnijdt de statige Baronielaan.

De nieuwbouw beëindigt een sindsdien nooit aangeheelde hoek en is op dit snijvlak een contrasterende verschijning. Aan de oostzijde grenst het aan de rivier de Mark en een imposante groep bomen.

Door de geheel beglaasde gevels is het gebouw transparant. Het glas zorgt er voor dat het groen uit de omgeving gereflecteerd wordt. Hierdoor gaat het gebouw op in zijn omgeving. Naarmate de schemering valt wordt het gebouw meer transparant en verschijnt het interieur.

René de Wit 002
René de Wit 001

De grotendeels noord-gerichte oriëntatie voorkomt al te grote opwarming.

Het gebouw bestaat uit een staalconstructie ingevuld met kanaalplaatvloeren. De nagestreefde lichtheid en transparantie bepaalde ook de constructie van de trap. Deze is als hoofdconstructie opgehangen, waarbij de treden vervolgens opgehangen zijn tussen de balusters.

Het gebouw wordt gebruikt door een notaris. Als gevolg van het open karakter van het gebouw en het luchtige interieur onderscheidt het zich nadrukkelijk van het archetypisch beeld van een notariskantoor. Het gebouw stelt de professie – letterlijk – in een nieuw daglicht.

René de Wit 004
Architect

Bart van der Velde

Team

Marco Weijers

Adviseur constructie
ABR Roosendaal
Adviseur installaties
Brabant Installatie Techniek
Aannemer
Bouwgroep Moonen
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.