Hertespoor, Ulvenhout

Ensemble van villa's aan de rand van het bos

De directe nabijheid van het bos inspireerde om een ensemble te ontwerpen met een eenduidige uitstraling. De witte, modernistische woningen contrasteren met het groene landschap. Tegelijkertijd interfereren ze tussen de aangrenzende villawijk en de jaren ’90 woningbouw aan de oostzijde.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Van Hofwegen Projectontwikkeling BV
Periode
2008 - 2018
Programma
6 rijwoningen, 18 geschakelde villa’s 4 vrijstaande woningen
Fotograaf

Michel Kievits

De driehoekige kavel vormde het sluitstuk in de ontwikkeling van de jaren ’90 wijk Kraaijenberg in Ulvenhout.

De kavel was oorspronkelijk bestemd voor twee woontorens. Maar na weerstand uit de omgeving besloot de ontwikkelaar in 2008 de locatie opnieuw te bestemmen met grondgebonden woningen waar op dat moment veel vraag naar was.

De omgeving kenmerkt zich door traditionele woningbouw in de vorm van twee onder een kap woningen aan de oostzijde en aan de zuid- en westzijde door vrijstaande villa’s. De punt van het driehoekige terrein grenst aan het Ulvenhoutse bos.

Stedebouwkundig concept

1. Bestaande context
2. Korrel ten opzichte van de context
3. Korrel ten opzicht van het plangebeid
4. Typologie van de bijgebouwen
5. Maat en schaal van de bijgebouwen

Een vanzelfsprekende overgang in schaal en maat met de bestaande bebouwing was het stedebouwkundig uitgangspunt. Zodat de nieuwe ontwikkeling opgaat in de lommerrijke omgeving in plaats van dat het een solitair statement maakt.

Door de stedebouwkundige opzet uit de wijk door te zetten en over het driehoekige kavel te projecteren ontstaan hoekkavels met interessante restruimtes. Om de aansluiting met de omgeving te verbeteren is een trapsgewijze opzet gemaakt. De woningen aan de randen zijn maximaal 2 lagen hoog, de woningen in het midden van het plan gaan tot 3 lagen. Door een nieuwe straat toe te voegen aan de Hertespoor wordt een groot deel van de woningen ontsloten.

Resultaat is een ensemble van geschakelde villa’s.

Het onderscheid tussen de verschillende types vervaagt door de schakeling van volumes. Eenduidige detaillering, de keuze voor één type raam en het wit geschilderde metselwerk zorgen samen met de sculpturaliteit van de geschakelde volumes voor een eigen identiteit. Een groene zoom rondom het plangebied levert een natuurlijke inbedding en legt een mooie relatie met het Ulvenhoutse bos.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

J-P Wenink
Dimphy Rops-Klaassen

Adviseur constructie
R2 Constructie Adviesbureau
Adviseur installaties
Visietech installatieadviseurs
Procedure
Stantec
Aannemer
Bouwbedrijf Boot
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.