Verbouwing De Mijlpaal, Breda

Een spannende symbiose tussen oud en nieuw

De Mijlpaal, de naam die de eerste bewoners aan deze jaren ‘20 woning hebben gegeven, is een lichtend voorbeeld van de ambachtelijke kwaliteit van huizen uit dit decennium met hoogwaardige ornamentrijke detaillering van het metselwerk, de verfijning van het houtwerk en de plastiek van het rieten dak.

Categorie
Villa's
Opdrachtgever
particulier
Periode
2020-2023
Oppervlakte
220m²
Programma
wonen
Fotografie

Paulien Korving

De opgave spitst zich toe op twee facetten.

De uitdaging in dit project was enerzijds het uitgebreide programma van de opdrachtgever onder te brengen in het bestaande woonhuis en een aanbouw in de achtertuin en anderzijds het ensemble toekomstbestendig te maken door een breed pallet aan duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

In het bestaande huis wordt de oorspronkelijke structuur van het huis gerespecteerd.

De oude keuken als bijkeuken, de voorkamer als study en de tuinkamer als loungeruimte bij de open haard. Op de verdieping zijn de slaapvertrekken opnieuw geactiveerd en dienen als gastenverblijf. De aanbouw aan de achterzijde zorgt ervoor dat het overige programma kan worden ondergebracht. Een grote woonkeuken, het slaapdomein en een overdekte buitenruimte completeren het programma.

De inspiratie voor de vorm van de aanbouw is gevonden in de veelzijdige rieten kapvorm van het hoofdgebouw.

Door het dak van de aanbouw te vouwen ontstaat een directe verwijzing naar de oorspronkelijke kap en levert het bovendien een interessante ruimtelijkheid op in het interieur.

De materialen die zijn toegepast zijn edel.

Het glas, het hout en de natuursteen tegen de gevel bieden een passend antwoord op de rijke ornamentiek van het hoofdgebouw. Het resultaat levert een ensemble op met een spannend evenwicht tussen oud en nieuw, tussen ambacht en techniek, tussen huis en paviljoen.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Dimphy Rops-Klaassen
Auke Leijten

Aannemer
NBU (Nederlandse Bouw Unie BV)
Installaties
J2 Moerdijk Klimaattechnisch Advies- en projectbureau
Adviseur constructies
AVS
Interieur architect
Erik Kooijen
Bouwfysisch adviseur
Evert Vrins Energie Advies
Landschap
MTD Landschapsarchitecten
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.