Buitenplaats Nieuw-Wolfslaar, Bavel

Wonen op de grens van stad en land

Nieuw-Wolfslaar is één van de laatste Vinexwijken in Breda. Een wijk met een landschappelijk karakter. In 1999 werd door de gemeente Breda een openbare prijsvraag uitgeschreven om een Buitenplaats te ontwerpen aan de rand van deze wijk. De Buitenplaats vormde in het stedenbouwkundig plan een apart, op zichzelf staand element.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
BVR projectontwikkeling
Periode
2000 - 2013
Oppervlakte
13.800 m2
Programma
82 koopappartementen in drie lagen boven een halfverdiepte parkeergarage
Bijzonderheden

Openbare prijsvraag Buitenplaats Nieuw-Wolfslaar 2000

Fotografie

Michel Kievits

De plek wordt gekenmerkt door een prachtig, landelijk decor met houtwallen, bomenrijen, sloten, weilanden en wuivend riet.

Bij het locatiebezoek voor de openbare prijsvraag was de vraag waar de Buitenplaats bij zou moeten horen: bij de wijk of bij dit open landschap. De naam bleek het antwoord: een Buitenplaats hoort uiteraard bij het landschap. Het motto voor de inzending kreeg daarom ‘Het bewaarde landschap’.

Het behoud van een laatste fragment Brabants landschap stond voorop.

Maar na de bouw van de Buitenplaats zou dat laatste stukje landschap uiteraard substantieel aan karakter verliezen. Om die reden is de landschappelijke karakteristiek daarom ook doorgetrokken tot aan de wijk.

De Buitenplaats staat als een monoliet in het landschap. Omringd door water en begeleid door bomen. Het betreden van het perceel is een landelijke ervaring. Het wonen op de Buitenplaats is zo veel mogelijk betrokken op het echte buiten. Als contrast is de binnenhof juist gecultiveerd. Hieraan liggen de entrees tot alle appartementen.

“De jury is van mening dat hier sprake is van een zeer subtiel plan met een verfijnd contrast tussen natuur en architectuur. Door het ontbreken van portieken en galerijen ontstaat een aangenaam ogend monolithisch volume. Samen met de materiaalkeuze wordt een harmonieus beeld gecreëerd, welke een zekere rust uitstraalt.”

Juryrapport Prijsvraag Buitenplaats

Het gebouw heeft een alzijdig karakter. Het staat als een autonoom carré in het landschap.

Het gebouw bestaat uit 85 ruime appartementen met een genereuze hoogte van vloer tot plafond van 2.8m en ruime balkons. Het gebouw is opgetild ten opzichte van het landschap met eronder een half verdiepte parkeerkelder voor 120 auto’s. De gevel weerspiegelt het programma, zodat elke appartement herkenbaar is in het grote totaal. Elk appartement is met grote ramen en ruime balkons gericht op de landelijke sfeer. De gevel is gemaakt van Travertin, een steenachtig maar natuurlijk ontstaan materiaal.

Architect

Bart van der Velde

Pascal Grosfeld

Team

Mark van der Mast
Dimphy Rops-Klaassen
Bart Machielsen

Aannemer
BVR Bouw
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.