Bedrijfsgebouw Winters, Breda

De kracht van eenvoud

Winters Bouw & Ontwikkeling heeft een karakteristiek pand. Gebouwd op een doorsnee bedrijventerrein in Breda-Noord, pal aan de spoorlijn. Een ritmische schakeling van betonpanelen bepaalt de architectuur van de gevel. De gevelpanelen zijn doorgezet rondom de bedrijfshal. Hierdoor onttrekt het zich aan de gebruikelijke kop-staart oplossing voor bedrijfsgebouwen. Een sterke, opvallende identiteit onderscheidt zich en vangt de blik van de vele treinreizigers.

Categorie
Kantoren
Opdrachtgever
Winters Bouw en Ontwikkeling BV
Periode
2003 - 2004
Oppervlakte
2676 m2
Programma
kantoor, bedrijfshal
Fotografie

René de Wit

Awards

1e prijs vakjury Architectuurprijs Breda, 2008

Publicaties

Jaarboek voor Nederlandse architectuur, 2004 – 2005
Boek Winters ‘Van eerste schets tot laatste steen’ 2005

Het gebouw, een rechthoekig volume, ligt in het verlengde van de rooilijnen van de nabije bedrijfsgebouwen op het bedrijventerrein.

De opslagloods en het kantoor hebben dezelfde gevel van beton en glas. In tegenstelling tot andere bedrijfsgebouwen waar het gebruikelijk is dat de uitstraling van het kantoordeel afwijkt van de aangrenzende loods. De uniforme, monoliete verschijning van het gebouw geeft het niet alleen een waardig karakter, het maakt ook dat het gebouw zich nadrukkelijk onderscheidt van de verdere gebouwen.

Een snede in het gebouw genereert een overdekte entree, een patio en een dakterras.

De uitsnede zorgt tevens voor een bijzondere lichtinval en geeft het gebouw de benodigde privacy en eigenheid. De ruimte die op het kavel overblijft dient als parkeerruimte en als opslagruimte voor bouwmateriaal. De entree ligt aan een patio in de luwte op het kavel.

Het ritueel van binnenkomen is de eerste stap in de routing en logistiek van het gebouw.

De diverse kantoorruimtes zijn overzichtelijk georganiseerd rond de centrale patio, waarin de positie van de ramen in zowel het interieur als in de buitengevel een belangrijke rol speelt in de openheid en lichtheid van het plan. Een spiraalvormige beweging om de patio eindigt in de kantine en het dakterras.

De ritmische schakeling van betonpanelen bepaalt de architectuur van de gevel. De maat van de panelen en de wisseling van open en gesloten dragen bij aan de abstractie en eigenheid van het gebouw.

Speciaal voor dit project is een innovatief aluminium kozijnsysteem ontwikkeld, met als resultaat een strakke aansluiting van glas op beton in hetzelfde vlak. De geprefabriceerde betonnen panelen zijn gestort in een met ongeschaafde houten latten beklede kist. De tekening van het hout is daardoor afleesbaar in het beton, als verbeelding van de oorspronkelijke manier van het maken van beton.

In contrast met de vlakke strakke buitengevel zijn -als overgang naar het interieur- de gevels om de patio bekleed met geolied red cederhout. In de vorm van een luifel en een begeleidende wand treedt deze “warme” binnenwereld naar buiten.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Arian van Loon
Dimphy Rops-Klaassen
Marco Weijers
Ivo de Bruin
Mark van der Mast
Bart van der Velde

Aannemer
Winters Bouw en Ontwikkeling BV
Adviseur constructie
Bouwtechnisch Adviesburo W.A.van Boxsel
Adviseur installaties
Intechno BV
Interieurarchitect
Fokkema Architecten
Landschapsarchitect
P. van Hasselt
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.