Arendstaete, Oosterhout

Stedelijk wonen in een groen park

De dynamiek van de stad inspireert. Hoe kan een gebouw bewoners een karakteristieke en eigen plek geven binnen de anonimiteit van het stedelijke leven? Het ontwerp absorbeert de levendigheid van de stad zodat de bewoners zich thuis kunnen voelen en zich kunnen identificeren met de plek, het gebouw en de architectuur.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Maas-Jacobs
Periode
2019 - 2024
Oppervlakte
5529 m2
Programma
38 appartementen met inpandige parkeervoorziening
Duurzaamheid

A+++/A++ label voor appartementen

De plek rondom het voormalige bankenplein wordt getransformeerd van een versteende, anonieme ruimte in een groene oase van bomen, grassen, struiken en paden; een hoog-stedelijke vorm van wonen in combinatie met een rustgevende, groene omgeving met een goede verblijfskwaliteit.

“Arendstaete” ligt op de locatie waar ooit het Rabobank kantoor gevestigd was. Het gebouw is vormgegeven als een alzijdig bouwblok met een geleding in de vorm van een stevig basement in metselwerk, terugliggende verdiepingen in hout en een accent om de plek en het gebouw te markeren. Hierdoor sluit het gebouw vanzelfsprekend aan op de stedenbouwkundige morfologie van de omgeving. Er zijn geen achterkanten met het risico op verloren, desolate plekken.

Alles is gericht op de omgeving, soms aanwezig en stads, dan weer terugliggend en intiem.

Zo is de oostzijde van het gebouw gericht op het groene plein. De zuidzijde is gericht op de Gasstraat en de monumentale boomgroep. Hier bevindt zich de entree en het accent op de zuidwesthoek van het complex. De westgevel is gericht op de Nieuwe Gasstraat en draagt het meest bij aan de nieuwe stedelijke karakteristiek. De noordzijde faciliteert. De entree tot de parkeergarage en de bergingen zijn aan deze zijde, maar de gevel is allerminst anoniem. Ook aan deze zijde wordt gewoond en dragen ramen bij aan de alzijdigheid van het gebouw.

Het gebouw is als een eigentijds pakhuis. De ritmiek en compositie van de ramen, het robuuste metselwerk, de ornamentiek van het metselwerk. Alle materialen zijn van een hoogwaardige kwaliteit wat het gebouw een soort chique meegeeft. Nergens is de architectuur echter te uitbundig of te frivool. Alles is gericht op de groene kwaliteit van de omgeving.

De appartementen worden ontsloten via de gemeenschappelijke entree aan de zuidzijde.

Via een trap wordt het groene hart van het gebouw bereikt waar de entrees van de woningen zich bevinden aan een rondgaande galerij. Deze schaduwrijke plek heeft een lichte uitstraling met opklimmend groen en trappen die de verdiepingen ontsluiten. De hemel blijft zichtbaar door een groot gat in het dak waardoor de zon op gezette tijden in de hoge patio zal binnenvallen.

Iedere woning heeft een groot balkon, deels inpandig, deels uitwendig. De balkons aan de oost- en zuidzijde zijn georiënteerd op het groene stadspark, de balkons aan de westzijde op de Nieuwe Gasstraat en de ondergaande zon. De balkons dragen samen met het robuuste en lichtbruin gemêleerde metselwerk en de grote raamopeningen bij aan de plastiek van het gebouw. De balkons zijn afgezet met een laag stalen hekwerk in bruingrijs om de privacy te garanderen zonder een te gesloten beeld op te roepen. De terugliggende laag is voorzien van een houten gevelbekleding die natuurlijk zal vergrijzen.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

Mark Hereijgers
Max van Rijzingen
Dimphy Rops-Klaassen

Adviseur constructie
H4D Raadgevend Ingenieurs
Adviseur installaties
BINK elektro (E) en ZNI (W)
Aannemer
Maas-Jacobs
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.