Appartementengebouw Beverweg, Breda

Ankerpunt voor de wijk

Het gebouw met 26 startersappartementen ligt in de wijk Brabantpark. Een buurtdeel met een eenduidig karakter, dat zich laat kenmerken door gesloten, bakstenen bouwblokken uit de jaren zestig en zeventig.

Categorie
Wonen & Zorg
Opdrachtgever
Laurentius Wonen
Periode
2008 - 2011
Oppervlakte
2.512 m2
Programma
26 startersappartementen
Fotografie

Michel Kievits

Het markante appartementengebouw is bijzonder gepositioneerd op de hoek van de Sint Ignatiusstraat en de Beverweg.

De begane grond heeft een grotendeels gesloten gevel, waarachter de gemeenschappelijke ruimtes zijn gesitueerd. Op de verdiepingen met de appartementen springt het gebouw terug.

Om te komen tot een optimum aan beleving en wooncomfort is een plattegrond ontwikkeld die zich in de breedte oriƫnteert. De slaapvertrekken liggen aan de geluidluwe galerijzijde en het woongedeelte en het balkon aan de straatzijde. Deze opzet, in combinatie met grote glasvlakken, resulteert in een lichte woning met een prachtig uitzicht.

De vormgeving van het gebouw onderscheidt zich door een sculpturale architectuur, waarbij de verschillende bouwvolumes zijn verweven met elkaar.

Dit zorgt voor een tactiele gelaagdheid in de gevel. De gemetselde gevels aan de west- en zuidzijde van het gebouw sluiten aan op de baksteenarchitectuur van de naastgelegen woningblokken, waardoor het gebouw als sluitsteen fungeert op de straathoek. De cederhouten gevel aan de oostzijde waaraan de galerijen zijn gelegen, heeft een warme uitstraling. Zo ontstaat een subtiele overgang tussen de galerijen en de appartementen. De gelaagdheid in de gevels, de zorgvuldig gekozen materialen en een verfijnde detaillering van metselwerk en hekwerken dragen bij aan een verfijnd gevelbeeld.

Architect

Pascal Grosfeld

Team

J-P Wenink
Dimphy Rops-Klaassen
Jeroen Michielsen

Adviseur constructie
R2 constructieadviesbureau
Adviseur installaties
Klictet Advies
Aannemer
Bouwbedrijf Boot
Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.