12.05.2020 Nieuwsbericht

Geselecteerd voor nieuw winkelcentrum De Groote Wielen

De ontwikkellocatie van het nieuwe winkelcentrum in Rosmalen ligt ten zuiden van deelgebied Centrum en vormt, letterlijk en figuurlijk, het centrum van de wijk De Groote Wielen.

Het winkelcentrum komt aan de bovenrand van De Groote Wielenplas en zal door de bijzondere ligging en stedenbouwkundige uitgangspunten grotendeels opgaan onder een oplopend maaiveld waardoor de interactie met het landschap, het water en het groen maximaal wordt benut; zowel onder als boven het maaiveld. Ontmoeten, spelen en bewegen zijn de centrale thema’s die gaan zorgen voor een gezonde leefomgeving en bijdragen aan het woon- en winkelgenot van de inwoners van de wijk.

Centraal in de visie staat de zoektocht naar samenhang tussen de wereld van supermarkten, dagwinkels en horeca onder het verhoogde maaiveld en het woonprogramma boven het maaiveld. Een samenhang die gevonden is in de eenduidige karakteristiek van de architectuur van de gebouwen. De visie verwijst ook naar de historische gelaagdheid van de plek; enerzijds een gebied met waterverdedigingswerken, forten en vestigingen en anderzijds het landschap van rivieren, dijken en uiterwaarden. Centraal in het plan staat de met groene klim- en hangplanten bekleedde uitkijktoren die het centrum markeert. In de toren weerspiegelen alle thema’s als groen, water, biodiversiteit die in het plangebied terugkomen.

De selectie betekent het startsein voor een proces dat de komende drie jaar in beslag zal nemen. Het winkelcentrum met ongeveer 8000 m2 commerciële ruimte en meer dan 80 woningen zal de gehele wijk gaan bedienen. De huidige winkellocatie in De Groote Wielen is tijdelijke van aard en dient uiterlijk 1 juni 2023 te verdwijnen. De ontwikkeling zal tot stand komen door een nauwe samenwerking tussen gemeente ’s Hertogenbosch en de ontwikkelcombinatie van Rialto Vastgoedontwikkeling BV en Heijmans Vastgoed BV.

SVP Architectuur en Stedenbouw en OKRA landschapsarchitecten zijn verantwoordelijk voor het voorlopig stedenbouwkundig plan van het gehele plangebied.