fire station in Teteringen

Teteringen | Zandgouw

2010

The unusual location of a new fire station in Teteringen, near Breda, is a public garden near the village centre, where the former station was located. The fire station offers room for three fire engines. The essence of the design is to aim for a sober and efficient building, centring on the logistics of turning out on the ground floor. The orientation of the superstructure is at odds with the ground floor’s clear logistic focus. It consists of a large room that functions as an instruction and relaxation room for the volunteers, and is expressly oriented on the two adjacent parklike areas. This place serves as a clubhouse, a meeting room and a training area. The building has a transparent character, offering a pleasant and tranquil view of the greenery. Because of the transparent appearance, the activities of the fire brigade are visible, illustrating its readiness for communal safety. The transparent building furthermore consists of light grey oiled cedar in a combination of narrow and wide slats that are continued in the ceilings from the outside in. Wood is not an obvious choice for a fire station. However, this finish, rather than the usual industrial nature of the material chosen for this type of building, gives the building an appropriate character in its green context.

honourable citation by the BNA for Building of the Year 2011

Client

Municipality of Breda

Consultants

R2 constructieadviesbureau, Rienks engineering

Contractor

Bouwbedrijf Remmers